menu

Massage ondersteunt je algemene welzijn

Tekst: Tineke Weyhaeghe | Foto's: Relaxatie Zen'ti

Massage is een belangrijke ondersteunende vorm van therapie die al eeuwenlang in verschillende culturen toegepast wordt. Behalve in onze drukke stressvolle veeleisende maatschappij... Tijd om daar verandering in te brengen. Meestal zien we een massage enkel als ontspanning of bij spierblokkades, maar het heeft ook een helende werking op lichaam en geest. Een massage stimuleert de energiestroming, helpt je balans te herstellen en activeert het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Plan regelmatig een massage in om preventief aan zelfzorg te doen. We onderhouden onze auto en woning beter dan ons eigen lichaam en geest.

In het Oosten staan ze veel verder en weten de mensen gemakkelijk hun weg te vinden naar een massagetherapeut. Door regelmatig een massage in te plannen, kun je preventief aan je gezondheid werken om zo veel kwaaltjes op te lossen en te voorkomen. In Azië is massage een eeuwenoude traditie en maakt deel uit van de dagelijkse gewoontes  binnen hun levensstijl en gezondheid (fysieke en mentale balans). Vandaar dat er ook veel Oosterse invloeden zijn binnen de Zen'ti massagerituelen (Tuina, Ayurveda, Marma,...).

Hier in het Westen vinden we het moeilijk om aan zelfzorg en preventieve gezondheidszorg te doen. Wetenschappelijk onderzoek heeft reeds verschillende positieve voordelen van massage bevestigd. Massage bevordert de bloedcirculatie in het lichaam, waardoor spieren en weefsels makkelijker herstellen of ter preventie van blessures. Het helpt bij de aanmaak van witte bloedcellen en is daardoor ondersteunend voor het immuunsysteem. Maar er zijn nog veel meer gezondheidseffecten van een massage.

Iedereen die al een goede massage heeft gehad, weet dat er veel voordelen zijn en masseren wel degelijk verschil maakt:

  • De doorbloeding van spieren stimuleren
  • Spierspanning en spierpijn verminderen
  • Stresshormonen verlagen
  • Neurotransmitters verhogen
  • Beter slapen (dieper) en uitgeruster wakker worden
  • Immuunsysteem en weerstand verbeteren
  • Minder “in je hoofd zitten” en meer in je lichaam


Tijdens een massage vermindert de aanmaak van het stresshormoon cortisol en het verhoogt de aanmaak van dopamine (feel good hormoon) en serotonine (neurotransmitter). Masseren heeft dan ook positieve effecten op psychische vermoeidheid, mentaal welbevinden en bij stress.

Tijd voor een massage?
Oh ja!
Zelf leren masseren
in een duo workshop?

Verder lezen

Messenger logo
Chat