menu

De kracht van sleutelmineraal magnesium

Tekst: Tineke Weyhaeghe | Foto's: Relaxatie Zen'ti

Wil je je fit, soepel en alert voelen? Heb je vaak last van spierpijn, stijve gewrichten, huidaandoeningen…? Dan kan dit wijzen op een tekort aan magnesium, een essentieel mineraal voor een gezond lichaam. Magnesium wordt trouwens het best opgenomen via de huid voor sterke spieren, gezonde beenderen en ondersteuning van zenuwfuncties. Naast de fysieke voordelen, zul je ook een betere algemene mentale rust ervaren en diepere nachtrust. Het gevoel dat je ervaart zoals na een Zen’ti relaxatiebehandeling of massage.

RELAX YOUR BODY & MIND, MAAR HOE?
Wat doet magnesium voor het lichaam?
Magnesium is een sleutelmineraal voor stijve spieren, soepel gewrichten, stress en vermoeidheid. Daarnaast stuurt het de volledige stofwisseling mee en heeft invloed op de belangrijkste lichaamsfuncties. 

  • Draagt bij aan ondersteuning van soepele spieren en gewrichten
  • Kalmeert de prikkeloverdracht in zenuwen en spieren
  • Draagt bij aan de opbouw van eiwitten en genetisch materiaal
  • Helpt lichaamscellen stabiliseren
  • Verbetert de stressbestendigheid
  • Draagt bij aan de hardheid van je botstructuur
  • Verbetert algemene uithouding en kracht
  • Zorgt voor een betere nachtrust
  • Ondersteunt de verbranding van koolhydraten en vetten

Gemiddeld hebben we slechts 25 gram in ons lichaam, waarvan ongeveer 60% in onze beenderen zit, een kleine 40% in de spiercellen en iets minder dan 1% in het bloedplasma. 

“Door stress en overprikkeling van de zenuwen komen er stresshormonen vrij die magnesium naar je bloedbaan stuurt".

Wat zijn de oorzaken voor een tekort aan magnesium?
Bij een magnesium tekort, zal het lichaam de nodige mineralen onttrekken aan onze beenderen. Maar dat is niet zonder gevolgen. Veel mensen hebben een tekort aan magnesium, omdat het magnesiumgehalte in ons voedsel sterk achteruitgegaan is. Een tweede oorzaak is te wijten aan te veel stress. Door de overprikkeling van de zenuwen, komen er stresshormonen vrij. Die stimuleren dan op hun beurt de cellen om magnesium in je bloedbaan te sturen, ter vervanging van het calcium dat door stress onttrokken wordt. Tijdens een zwangerschap, maar ook bij hevig bloedverlies (menstruatie) zakt het magnesium peil in het lichaam. Ook wie aan (top)sport doet, heeft meer magnesium nodig. Alcohol en bepaalde geneesmiddelen hebben ook een negatieve invloed op het magnesium gehalte.

BETER SLAPEN DANKZIJ MAGNESIUM

Hoe neem je nu het best extra magnesium op?
Hoewel magnesium voorkomt in de vorm van vitamines en supplementen, wordt er slechts 20% à 30% van opgenomen in je lichaam. Het is daarbovenop ook nog eens belastend voor je maag-darmkanaal. De opname van magnesium gebeurt veel effectiever en sneller via de huid, ons grootste en uitwendige orgaan. Je kunt magnesium olie of gel rechtstreeks aanbrengen op pijnlijke plaatsen. Of ‘s avonds voor het slapen-gaan je voetzolen, buikzone of oksels inwrijven. Via deze lichaamsdelen, waar er ook veel talg- en zweetklieren aanwezig zijn, wordt magnesium het best opgenomen. Neem je graag een ontspannen bad, dan kun je magnesium kristallen toevoegen aan het warme water. Geen tijd voor een uitgebreid bad, kies dan voor een voetbadje.

“Smeer rechtstreeks magnesium olie op de pijnlijke lichaamsdelen voor onmiddellijke verlichting, of neem een warm ontspannen bad met kristallen."

TEST HET ZELF,
wat magnesium doet voor jou!
CELIEN HAAR ERVARING
met magnesium!

Verder lezen

Messenger logo
Chat