Het verhaal van Marlies

Emotionele doorbraak na één behandeling

Marlies kwam langs omdat ze vast zat in een negatieve spiraal. Het was een stap waar ze al maanden over aan het twijfelen was. Een beetje onwennig en aarzelend vertelde ze mij heel open wat er scheelde. Ze voelde dat ze er niet meer alleen uit kon geraken. Het was te veel, woog te zwaar en drukte op haar. Waardoor ze nu ook fysieke klachten ondervond. Marlies doet haar verhaal heel eerlijk, en ik voel haar emotie.


Marlies, wat was de reden waarom je de stap gezet hebt om langs te komen voor een relaxatiebehandeling?

“Ik was al een tijdje heel gespannen en kampte ook met depressieve gevoelens waar ik niet meer vanaf geraakte. Zowel de negatieve gedachtes als spanningen in mijn lichaam waren zich aan het ophopen. Tot op een niveau waarbij ik het gevoel had dat het mij fysiek ziek maakte. Het ging van kwaad naar erger, en ik kon zelf niet meer uit die negatieve spiraal komen. Er moest iets veranderen, en ik had hierbij hulp nodig.” 


Is het iets waar je al langer last van had?

“Ik struggle hier al een paar jaar mee. Maar toen ik na mijn zwangerschapsverlof terug begon te werken, raakte ik oververmoeid en dat gaf de doorslag. De combinatie met het ouderschap, het mama-worden en alle veranderingen die erbij komen… het is een uitdaging en zeker in combinatie met mijn job als postbode. Het is een fysiek zware job en ik heb veel tijd om na te denken. Doordat ik vaak alleen op de baan was, kreeg ik veel ruimte om te piekeren… En je bent ook alleen met je negatieve gedachten.”


"De spanningen en negatieve gedachten maakten mij fysiek ook ziek."


Je zegt dat het zich ook fysiek begon vast te zetten op je lichaam. Waar voelde je het juist?

“Ik voelde vooral een druk bovenaan in de borststreek en tussen mijn schouders. Alles zat daar vast en deed pijn. Op mijn keel zat er ook veel spanning, alsof die precies dicht geknepen werd. Doordat de druk heel hoog zat, ademde ik ook niet meer juist en begon soms te hyperventileren. Ik had constant fysieke klachten, maar kon ze niet thuiswijzen. De dokter zei mij dat er niks aan de hand was. Stress. Ik was bijna verlamd van vermoeidheid, door de vele slapeloze nachten. Ik kon niet meer doorslapen of in die diepe slaap gaan. Ik was zelfs tijdens het slapen, nog mentaal aanwezig. Aan het waken, snap je? Ik zat in een overlevingsmodus, was constant waakzaam en had geen rust meer.”


Die eerste stap was niet gemakkelijk voor jou om langs te komen. Hoe heb je het ervaren?

“Klopt, ik hou er absoluut niet van om aangeraakt te worden. Dus dit was een gigantische stap om het tij te doen keren. Ik had al verschillende dingen geprobeerd, bij een psycholoog, chiropractor, pendelaar… Dat heeft mij wel vooruit geholpen, maar ik miste nog iets. De massage en relaxatiebehandeling hebben heel veel los gemaakt, ik voelde direct een verschil. Het was een heel krachtig gevoel, intens en een opluchting. Het was voor mij een hele stap om dit toe te laten. Dat ik onder een deken lag, heeft veel geholpen. Maar ik ben heel blij dat ik gekomen ben. Ik wist dat ik het gewoon moest doen en aanvaarden.”


Hoe voelde je je dan tijdens de massage en behandeling?

“In het begin had ik heel veel moeite om te ontspannen. Ik had het gevoel dat ik niet kon loskomen tijdens de massage. En ook bij de behandeling van de drukpunten op mijn hoofd, bleef ik maar nadenken. Maar toen je op de reflexzones op de voeten werkte, kon ik mij plots ontspannen en loslaten. Het was een gevoel dat ik al lang niet meer ervaren had. Nadien kon ik er ook niet veel meer over zeggen, omdat ik nog een beetje in die trance zat.”


"Alle opgekropte emotie, pijn en verdriet kwamen eruit."


Je moest nog eventjes te voet voor je thuis was. Wat is er toen gebeurd?

“Ik had het niet verwacht, maar dat was zo zwaar. Mijn benen wogen gigantisch veel en ik had het gevoel dat ik er elk moment kon doorzakken. Mijn tranen kwamen naar boven. Die avond ben ik dan beginnen huilen, alle opgekropte emotie en verdriet kwam er uit. Het ging zo ver dat ik begon te hyperventileren. Zo hevig, ik had er geen controle over. Alles kwam eruit en werd losgelaten. Fysiek voelde ik het ook echt loskomen, ik heb dat nog nooit zo bewust gevoeld. Ik voelde een beweging in mijn lichaam, ik kan het zelfs niet omschrijven.”


Jij hebt echt een emotionele doorbraak ervaren tijdens en meteen na de behandeling. De eerste dagen kan er dan ook nog van alles loskomen. Hoe heb je geslapen?

“Die nacht heb ik voor het eerst sinds heel lang weer super diep geslapen. Ik werd wakker zonder dat ik elk uur van de nacht gezien heb. Daarna heb ik bijna drie dagen aan één stuk geslapen. Tot het plots genoeg was en dan ben ik beginnen poetsen in huis. Iets waar ik al 2 jaar geen energie meer voor had. Ik begon met alles proper zetten en zelfs nog zaken van de verhuis op te ruimen.”


De behandeling heeft gewerkt op het deblokkeren, loslaten en de de energiestroming terug activeren. Wat was voor jou het grootste verschil? 

“Ik had plots weer energie, minder druk en was die negatieve vibe kwijt. Ik wou ook weer dingen doen, afspreken met vrienden, uit het huis komen… Daarvoor kwam ik bijna niet meer buiten en had geen sociale contacten meer. Mijn vriend merkte ook meteen het verschil, terwijl hij dat niet zo snel ziet. Ook mensen rondom mij die ik al een tijdje niet meer gezien had, zeiden dat het een groot verschil was met vroeger. Dat ik een gans andere uitstraling had. Ik heb mij een hele tijd afgesloten van mensen, maar nu neem ik zelf terug contact op om iets te doen.”


"Het is nu echt een wereld van verschil, en mensen zien het ook aan mij!"


Ben je bij dat je uiteindelijk toch de stap hebt gezet en uit je comfort zone bent getreden?

“Absoluut, het is een wereld van verschil voor mij. Hoe ik mij hiervoor voelde en hoe ik nu ben. Op een week heb ik heel veel losgelaten en terug energie gekregen om zaken te doen. Die negatieve vibe en fysieke spanningen ben ik kwijt. Dingen die vroeger heel veel energie kostten, gaan nu vanzelf. Er is weer ruimte voor iets anders, dan enkel voor verdriet. Dat zorgt ervoor dat ik ook weer positieve dingen toelaat en aantrek nu. Ik ben zo blij dat ik naar jou gekomen ben, en praat er nu ook over met iedereen. Vroeger hield ik alles voor mijzelf. Het heeft zo een grote positieve impact op mijn leven gehad. Maar ik voel wel dat het nog tijd nodig heeft, en die opvolging en nabehandelingen belangrijk zijn.”

Marlies D.

Het verhaal van Kimberley
De betekenis van rust terugvinden