Het verhaal van Stephanie

Over haar burn-out

Net voor de zomer van 2023 is Stephanie een eerste keer bij mij in de praktijk gekomen, ze was zo moe en voelde dat haar lichaam nood had aan ontspanning. Ze had al eens een burn-out gehad, maar wou dat absoluut niet nog eens tegenkomen. In juni kreeg ze plots een hevige migraine-aanval met lichtflitsen en moest ze er wel aan toegeven. Stephanie ging naar de huisarts die haar doorverwees naar een psycholoog. Aanvullend volgde ze het relaxatietraject bij mij zodat ook haar lichaam de nodige rust kreeg, haar emoties een weg naar buiten vonden en ze stilte in haar hoofd ervaarde. Stephanie doet haar verhaal…

Stephanie, hoe ben je bij mij terechtgekomen en waarom?

“Naar aanleiding van die burn-out voelde ik dat ik zowel fysiek als mentaal heel erg vermoeid was. Ik kon niet meer ontspannen, had veel fysieke klachten (pijn in mijn spieren, hoofd, darmen en tinnitus)  en had problemen met ademen. De huisarts raadde mij toen aan om naar een psycholoog te gaan. Wat ik ook begrijp en gedaan heb. Maar ik merkte dat mijn lichaam ook nood had aan de nodige rust. Zo zitten graven in je hoofd en bagage uit het verleden is zwaar en geeft maar weinig rust. Dan ben ik bij jou terechtgekomen en heb die rust gevonden.”


Waar voelde je die onrust en spanningen op jouw lichaam?

“Vooral in mijn schouders, die zaten heel vast. Ik kon mij niet meer ontspannen, niet meer slapen, niet meer eten, niet meer ademen… Ik weet nog hoe je mij terug leerde naar die diepe buikademhaling, in plaats van dat benauwde gevoel en oppervlakkige ademen vanuit de borstkas. Jouw behandelingen en tips hebben mij erg geholpen om terug in mijn lichaam te zakken, weg uit dat overvolle hoofd…”


In het begin was je nog aan werk & heel hard aan het vechten tegen iets wat onvermijdelijk al gaande was?

“Ik was nog altijd aan het vechten tegen die burn-out en wou dat absoluut niet nog eens opnieuw tegenkomen. Eind juni ben ik dan toch uitgevallen en eind augustus begon het eigenlijk nog zwaarder te worden. Ik zakte nog dieper en verzette mij er mentaal tegen. Toen ik het uiteindelijk aanvaard had, kon ik aan de rustfase toegeven en aan mijzelf werken. Ik besefte toen ook dat ik bij die eerste burn-out niet door dat proces gegaan ben, na een maand was ik toen al terug aan het werk. Ik kon toen op weinig begrip rekenen van mijn omgeving. Deze keer kreeg ik wel goede ondersteuning.” 


Wat was voor jou het kantelpunt?

“Migraine. Ik had een heel zware migraine aanval met lichtflitsen en dat was het punt dat het niet meer kon. Mijn lichaam liet het echt afweten. Ik sleepte mij echt door het leven.”

Hoe ervaarde je de relaxatie behandelingen?

“Dat waren mijn enige momenten van rust die ik nog kon vinden. Zowel mijn lichaam die kon ontspannen en mijn hoofd stopte ook voor het eerst met draaien. Zowel fysiek als mentaal voelde ik eindelijk een diepe rust. Bij de psycholoog komt er veel naar boven en dan vond ik het moeilijk om daar niet over te blijven piekeren. Het maakte veel emoties los en ik wist niet wat ik daar dan mee aan moest. Jij hebt die precies energetisch kunnen grijpen en in beweging gekregen. Ik voelde dat binnenkomen in mijn hart en nadien kwam alles echt los. Door te aarden kon alles wegstromen. Nadien voelde ik een ontlading en opluchting.”


Vind je het een meerwaarde dat je voor het traject van 6 sessies gekozen hebt op korte termijn?

"Ja, zeker. Ik zou het iedereen aanraden, want het is zo een mooie aanvulling op de psycholoog. Bij jou heb ik de diepste ontspanning ervaren die ik al jaren niet meer gehad heb. Je hebt mij door die moeilijke periode geholpen en ik keek telkens uit naar onze sessie. Ik kon moeilijk dingen loslaten en daar heb jij ook zeker bij geholpen. Je luisterde waar ik op dat moment mee zat en wat er naar boven kwam. Daar ging je dan mee aan de slag. Zoals die EFT oefening en een brief schrijven aan mijzelf. Het heeft mij geholpen om terug thuis te komen bij mijzelf.”


Na ongeveer 6 maanden ben je terug aan de slag gegaan. Hoe sta je er nu anders in?

“Loslaten en overgave. Ja, overgave is het juiste woord. Het komt wel goed. Maar misschien niet altijd hoe ik het wil. Maar ik laat het nu over mij komen in het leven zoals het komt. Ik zat heel erg vast in een tunnelvisie over mijn huidige job en zag geen andere mogelijkheden. Plots heb ik gedacht: Ik geef mij over. Het moment dat ik het losliet, kwamen er oplossingen. Tja, dat had ik al veel eerder moeten doen. Ik ben op het werk ook in gesprek gegaan en er is naar mij geluisterd om samen voor een oplossing te kijken. En dat is gelukt. Het is wel nog vermoeiend, maar ik bouw geleidelijk aan op. Ik stel nu veel meer grenzen en luister naar mijn lichaam. Zelfzorg staat vanaf nu op 1.”

Het verhaal van Marlies
Emotionele doorbraak na één behandeling