Angst om te gaan slapen

Adem jezelf tot rust

Als je moeilijk in slaap valt of angstig bent om te gaan slapen en het zo lang mogelijk rekt, ben je jezelf ook al gans die tijd aan het opjagen. De stresshormonen schieten de hoogte in, je maakt adrenaline vrij en je kunt gegarandeerd niet slapen. We gaan dat nu omdraaien en maken van ‘gaan-slapen’ een positieve, leuke en stressvrije gewoonte.

Hoe ga je nu gaan slapen?

Klant: "Ik wacht zo lang mogelijk, put mijzelf uit zodat ik dan hopelijk zeker in slaap val."

Ik: "Oh nee, dat lijkt mij vreselijk. Ik kijk er altijd naar uit om te kunnen gaan slapen. Het is toch fantastisch om naar boven te gaan en dan op je matras te gaan liggen. Je hoofd op het kussen en de lakens op je lichaam te voelen. Ik vind het zalig om te gaan slapen."

Klant: "Echt?!?" En je kijkt mij aan alsof ik van Mars kom.


Eigenlijk zit je nu in een vicieuze cirkel en ben je bang om te gaan slapen. Omdat je dan terug niet kunt slapen, of slecht slaapt of die vreselijke dromen. Die vicieuze cirkel moeten we nu doorprikken en een nieuwe leuke routine programmeren om te gaan slapen.

MAAK ENDORFINES VRIJ I.P.V. STRESSHORMONEN OF ADRENALINE


Ga op tijd naar boven en doe boven nog iets leuks en ontspannends voor je geest. Denk aan dingen die je een goed gevoel geven: feel good film, grappige serie, ontspannend boek, beluister een podcast,... zo maak je endorfines vrij, de gelukshormonen en geef je een signaal aan je hersenen en lichaam dat het daar veilig is. Een veilige omgeving, en dus ook veilig om nadien in slaap te vallen.


Als je moe wordt en het is tijd om te slapen, steek je je oortjes in en kun je eerst nog een ademhaling- en ontspanningsoefening doen. Hier leg ik ook altijd al het verzwaard oogkussen op mijn ogen, de druk helpt om signaal te geven aan de hersenen om stil te vallen. Deze meditatie duurt slechts enkele minuutjes. Daarna zet je de Deep Alpha Relaxation muziek aan (30min) van de Breethe app. Deze diepe, warme en brommende tonen resoneren met jouw slaapgolven in de hersenen. Meestal zijn deze 30min voldoende om in slaap te vallen. Merk je dat je nog te wakker bent, laat het dan een 2de keer afspelen.

ADEM JEZELF TOT RUST EN ACTIVEER JE SLAAPGOLVEN


Deze vicieuze cirkel doorbreken zal ongeveer 7 à 10 dagen duren. En een nieuwe gewoonte herprogrammeren in je hersenen en lichaam duurt in totaal 3 weken. Daarna zul je jouw nieuwe rustige en leuke slaaproutine eigen gemaakt hebben.


Kom je ‘s nachts wakker en lig je te piekeren, dan kun je deze routine herhalen. Leg er ook zeker geen druk op dat het moet werken. Of wees niet hard voor jezelf als het niet iedere keer ‘even goed’ werkt. Dat is normaal. Gewoon consequent jouw ‘gaan-slapen-routine’ blijven herhalen. 


Nieuwe rustige leuke gaan-slapen-routine in 3 stappen:


  • Doe boven nog iets leuks en ontspannends: boek, film, serie, podcast…
  • Doe de ademhalings- en relaxatieoefening (+ oogkussen) - 10min -
  • Beluister de Deep Alpha Relaxation (Breethe app) - 30min -
Massage ondersteunt algemeen welzijn
Ontdek de voordelen voor lichaam & geest