Massage ondersteunt algemeen welzijn

Ontdek de voordelen voor lichaam & geest

In het Oosten staan ze veel verder en weten de mensen gemakkelijk hun weg te vinden naar een massagetherapeut. Door regelmatig een massage in te plannen, kun je preventief aan je gezondheid werken om zo veel kwaaltjes op te lossen en te voorkomen. In Azië is massage een eeuwenoude traditie en maakt deel uit van de dagelijkse gewoontes  binnen hun levensstijl en gezondheid (fysieke en mentale balans). Vandaar dat er ook veel Oosterse invloeden zijn binnen de Zen'ti massagerituelen (Tuina, Ayurveda, Marma,...).

Hier in het Westen vinden we het moeilijk om aan zelfzorg en preventieve gezondheidszorg te doen. Wetenschappelijk onderzoek heeft reeds verschillende positieve voordelen van massage bevestigd. Massage bevordert de bloedcirculatie in het lichaam, waardoor spieren en weefsels makkelijker herstellen of ter preventie van blessures. Het helpt bij de aanmaak van witte bloedcellen en is daardoor ondersteunend voor het immuunsysteem. Maar er zijn nog veel meer gezondheidseffecten van een massage.


Iedereen die al een goede massage heeft gehad, weet dat er veel voordelen zijn en masseren wel degelijk verschil maakt:


  • De doorbloeding van spieren stimuleren
  • Spierspanning en spierpijn verminderen
  • Stresshormonen verlagen
  • Neurotransmitters verhogen
  • Beter slapen (dieper) en uitgeruster wakker worden
  • Immuunsysteem en weerstand verbeteren
  • Minder “in je hoofd zitten” en meer in je lichaam


Tijdens een massage daalt de aanmaak van het stresshormoon cortisol en het stijft de aanmaak van dopamine (feel good hormoon) en serotonine (neurotransmitter). Masseren heeft dan ook positieve effecten op psychische vermoeidheid, mentaal welbevinden en bij stress.

28/9/2024: Feed your Soul day