Stilte in je hoofd

Zak van je hoofd terug in je lichaam

Ontspanning. Rust. Balans. Stilte in je hoofd. Veel mensen kunnen zich niet meer ontspannen, weten zelfs niet meer hoe het voelt. Na een massage of relaxatiebehandeling hebben ze er weer even van geproefd. Hun lichaam ontspannen, hun gedachten stop gezet… terug voeling krijgen met je lichaam, gevoelens en gedachten. Maar dan vragen ze: ‘Hoe kan ik dit nu zelf doen?’

HELP: Ik weet niet meer hoe ik moet ontspannen...

'Ik kan niet goed ontspannen.'

'Ik weet niet hoe ik moet ontspannen.' 

'Ja, ik weet wel dat ik moet ontspannen.' 

'Maar hoe?' 

'Het is moeilijk hé?' 

'Ja' - zucht -

Die ‘Hoe?’ is een moeilijke natuurlijk. 

Vooral omdat dit voor iedereen anders kan zijn. Er is een verschil tussen een uitlaatklep waardoor je eventjes al je zorgen vergeet en aan niks dent, zoals een stevige hardloop-sessie of je verliezen in een goed boek. En tot rust komen en niks doen. Je gedachten loslaten, vrij zijn van denken of piekeren. En daar oké mee zijn. Niks doen, is ook iets doen. En vaak moeilijker dan je denkt. En al helemaal moeilijk zonder schuldgevoel.


Ik geef enkele tips mee die je zelf kunt beoefenen en ontdekken welke werken voor jou.

1. Adem

Adem bewust, langzaam en vanuit de onderbuik. Leg eventueel je handen op je onderbuik en blaas je buik op terwijl je diep ademhaalt. Adem 4 tellen in door je neus en blaas 7 tellen uit door je mond. Doe dit een aantal keren per dag gedurende 1 minuutje. 


2. Stilte

Maak het stil. Zit stil en sluit je ogen gedurende 3 minuten. Adem ondertussen rustig in en uit. Laat gedachten komen, en ook weer gaan. Probeer niet om te stoppen met denken. Plan 3 stilte-momentjes in verspreid over je dag. 


3. Vertraag

Beweeg bewust rustiger en trager. Ben je gehaast, stop dan even een paar tellen voor je doorgaat. Poets bijvoorbeeld je tanden trager. Eet langzamer. Kauw je voedsel meer. Ga wandelen in de natuur. Stop met zeggen: Ik heb geen tijd!


4. Ontspan

Ja ja, ik weet het wel... maar hoe?

Span je spieren op en ontspan ze. Probeer dit met je handen, maak vuisten, open dan al je vingers en strek ze uit. Doe hetzelfde met je tenen en voeten. Trek je schouders op naar je oren en laat ze zakken. Span je bilspieren op en laat los… Overloop zo elk lichaamsdeel afzonderlijk, kan liggend of zittend. Sluit ondertussen ook je ogen.


5. Stretch

Rek je spieren langzaam, zodat alle spanning verdwijnt. Draai voorzichtig je nek en schouders los in alle richtingen. Buig langzaam voorover, naar links en rechts met je bovenlichaam. Krul op in een bolletje en voel elk werveltje in je rug stretchen. Ideaal om te doen 's avonds na je werkdag, of voor je gaat slapen.


Beoefen dagelijks en minstens één week om te ondervinden wat het beste werkt voor jou. Dit zijn enkele eenvoudige tips om in je lichaam op te sporen waar de meeste spanningen zitten en ze los te laten. Het is meteen ook de eerste stap om terug te leren luisteren naar je lichaam.


Angst om te gaan slapen
Adem jezelf tot rust